De tentoonstelling ‘Met een koffer vol naar Brooklyn. Vier eeuwen Nederlands-Amerikaanse cultuur in archiefstukken’ toont Nederlandse erfenissen in Amerika .

Op 21 mei 2021 was het 375 jaar geleden dat het dorp Breuckelen in Amerika werd gesticht. In de afgelopen eeuwen transformeerde de naam en het dorp tot wat we nu kennen als Brooklyn, een stadsdeel van New York. Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) herdenkt deze gebeurtenis in Breukelen met de tentoonstelling ‘Met een koffer vol naar Brooklyn. Vier eeuwen Nederlands-Amerikaanse cultuur in archiefstukken’. Aan de hand van archiefstukken, foto’s en persoonlijke verhalen word je in de tentoonstelling meegenomen door de geschiedenis van vier eeuwen Nederlandse cultuur in Amerika. Al vanaf de zeventiende eeuw trokken Nederlanders naar Amerika, zij hebben door de eeuwen heen hun stempel gedrukt op de Amerikaanse cultuur. Dit komt nog steeds terug in bijvoorbeeld straatnamen, eetgewoonten en de taal.

Het Regionaal archief (RHCVV) heeft in Bibliotheek Idea Bilthoven een vitrine gevuld met documenten aan de hand van het thema ‘Nederlandse erfenissen in Amerika’. Speciaal voor deze mini-tentoonstelling is een medewerker van het RHCVV in de archieven van De Bilt gedoken. In de vitrines kun je daarom stukken vinden die niet in de tentoonstelling in Breukelen te vinden zijn. Ben je benieuwd welke documenten dat precies zijn? Kom dan naar Bibliotheek Idea in Bilthoven.

De tentoonstelling is te zien van 17 november t/m 31 december 2021.

Meer informatie en/of reserveren