Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. De toegang tot de zorg is in gevaar. Daarom heeft het kabinet strengere maatregelen aangekondigd. Deze zijn ingegaan op 28 november en gelden voor onder andere culturele locaties.

Extra maatregelen
Alle culturele locaties mogen alleen open zijn tussen 05.00 en 17.00 uur. Van 17:00 uur tot 05:00 uur is het niet toegestaan met meer dan 4 personen buiten in georganiseerd verband kunst- en cultuur te beoefenen. De maatregelen gelden voor drie weken, in ieder geval tot 19 december 2021. De situatie wordt op dinsdag 14 december 2021 opnieuw beoordeeld.

Impact
De extra maatregelen hebben grote impact op de culturele en creatieve sector. Juist nu de agenda’s van de instellingen weer gevuld waren met nieuwe voorstellingen en tentoonstellingen is dit een extra harde klap. Culturele zelfstandigen zien opdrachten opdrogen en culturele instellingen blijven achter met uitverkochte voorstellingen die niet door kunnen gaan. Naast beperktere openingstijden is er een capaciteitsbeperking voor alle locaties aan de orde.

Aanvullend steunpakket
Het kabinet maakt € 68 miljoen vrij voor een specifiek steunpakket om de culturele sector te ondersteunen tot het eind van het jaar.

Meer informatie
Lees meer over de maatregelen en de aanvullende steun voor de culturele sector op de website van de Rijksoverheid
Avondsluiting en strengere maatregelen overdag
Aanvullende steun voor culturele sector bij nieuwe maatregelen