Op vrijdag 8 en zaterdag 9 februari 2019 gaan de deuren open voor het inmiddels 8e Spiritueel Filmfestival. Gekozen is voor een selectie van prachtige films uit meerdere landen, waarvan de beelden in je hoofd kruipen en er even in blijven zitten. Het begrip spiritualiteit gaat over wat bepalend is voor ons innerlijke leven, ons in diepste zin raakt. De locatie is de Michaëlkerk, Kerklaan 31, De Bilt, de toegang kost niets en voor koffie of een drankje vragen we een kleine bijdrage.

Vrijdag 8 februari, 10.00 uur – Polleke

Deze film is uit 2003 maar heeft weinig aan actualiteit ingeboet. Hoe gaan kinderen en volwassenen om met cultuurverschillen, maar ook met leefstijlen? Via de film worden we ook zelf bevraagd. Welke ruimte kunnen we zelf geven aan de ander? Polleke (Liv Stig) wordt verliefd op de Marokkaanse Mimoen (Mamoun Elyounoussi) en stuit daar op andere gewoontes. Tegelijkertijd moet ze omgaan met haar twee totaal verschillende en uit elkaar gegroeide ouders. Dit leidt tot soms humoristische, soms heftige conflicten. De veerkracht en spontaniteit van de jongeren staat vaak tegenover de vooringenomenheid van de volwassenen. Kunnen de verschillende werelden bij elkaar komen? Kunnen we zelf de brug slaan? (Naar het boek van Guus Kuijer; filmregie: Ineke Houtman, 2003).

Vrijdag 8 februari, 14.00 uur – Breathe

Wat als een romantisch verhaal begint wordt snel een menselijk drama: in de jaren na de Tweede Wereldoorlog raken Robin (Andrew Garfield) en Diana (Claire Foy) op elkaar verliefd. Ze trouwen en vertrekken naar koloniaal Kenia. Totdat Robin ziek wordt- en uiteindelijk door polio verlamd weer naar Engeland keert. Robin is gedoemd de rest van zijn leven aan een beademingsmachine in een ziekenhuiszaal te blijven. Hij raakt depressief – totdat Diana het heft in handen neemt. Met een mix van levenskracht, vriendschap en zelfbeschikking ontwikkelt de film zich tot een pleidooi voor menselijkheid en rechten voor gehandicapten. Kijkt u mee hoe dit waargebeurde verhaal u dicht op de huid komt zitten? (Regie: Andy Serkis, 2017).

Vrijdag 8 februari, 20.00 uur – A Late Quartet

De cellist Peter Mitchell (Christopher Walken) van het gevierde strijkkwartet The Fugue, krijgt te horen dat hij Parkinson heeft. Dit gegeven heeft een grote uitwerking op de musici, die moeten gaan nadenken over de toekomst van het orkest, over de opvolging van Peter en over hun eigen bestaan. De relatie tussen de orkestleden komt zwaar onder spanning. De gebeurtenissen tijdens Peter’s laatste optreden zijn monumentaal en bieden zicht op een nieuw begin. Een muziekale film van grote klasse, vol ingetogen emoties en vriendschap. Geeft de film aanleiding tot reflecties hoe u zich tot u naasten verhoudt? (Regie: Yaron Zilberman, 2012).

Zaterdag 9 februari, 20.00 uur – Lemon Tree

Een Palestijnse weduwe Salma (Hiam Abbass) heeft een citroenboomgaard vlak aan de grens van de Westbank. Op een dag krijgt ze nieuwe buren, de Israëlische minister van Defensie Israel Navon (Doron Tavory) en diens echtgenote Mira Navon (Rona Lipaz-Michael). Al snel ontvouwt zich een veiligheidsrisico. De citroenboomgaard kwijnt langzaam weg. De film heeft natuurlijk een politieke context, maar de kracht van dit verhaal ligt in de intieme kijk op een toenemende tragedie tussen de buren, tussen de spelers aan beide kanten van het hek. Deze mooie, kwestbare film lijkt alleen maar verliezers te hebben. Blijft u als kijker achter met gevoelens voor de mensen aan beide kanten van de streng bewaakte grenzen? (Regie: Eran Riklis, 2008).

 

Meer informatie en/of reserveren
Redactie

Author Redactie

More posts by Redactie

Leave a Reply