‘Wat zullen mensen van me denken als ze weten dat ik psychische klachten heb?’ Het blijft voor veel mensen lastig om open te zijn over hun psychische problematiek. Ze zijn bang voor afwijzing, onbegrip en stigma. We kennen bijna allemaal wel iemand met burn-out, depressie, angststoornis of autisme of we krijgen er zelf mee te maken. Waarom blijft het dan zo moeilijk om hier open over te praten?

De GGZ-organisatie Altrecht organiseert in samenwerking met KunstenHuis Idea een voorstelling en expositie om bij te dragen aan de openheid over psychische kwetsbaarheid en de sociale acceptatie.

Expositie ‘Zie DIS’
Kunstenaars tonen hun innerlijke wereld met de expositie ‘Zie DIS’.
Dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) is een complexe stoornis, die mensen kunnen ontwikkelen in hun vroege kinderjaren na langdurig en herhalend trauma. Mensen met DIS kunnen een scala aan klachten en problemen hebben. Hun leven is vaak volledig ontregeld. Sommige mensen met DIS kunnen wel blijven functioneren, maar door de zware last van vroegkinderlijk trauma is het vooral het overlevingsmechanisme in DIS dat hen overeind houdt. Voorheen stond DIS bekend als meervoudige persoonlijkheidsstoornis.
‘Wie ben ik?’ is een vraag waar veel mensen met DIS mee worstelen. Door de verschillende persoonlijkheidsdelen kan het gevoel van ‘ik’ sterk verschillen van moment tot moment. Zit iemand in het ene deel, dan voelt het andere deel niet als ‘ik’ en andersom. Daarnaast hebben mensen met DIS vaak te maken met onbegrip en vooroordelen. Maar hoe is de belevingswereld van iemand met DIS nu echt? Via kunst uiten vier kunstenaars met DIS wat niet altijd gezien wordt of waar niet altijd de juiste woorden voor zijn. De beelden geven een weerspiegeling van de binnenwereld en belevingswereld van iemand met DIS. Zowel met beeld, als met tekst en schilderijen wordt de kijker uitgedaagd zich open te stellen en te laten raken.

‘Zie DIS’ is te zien in Bibliotheek Bilthoven van 12 september tot 7 oktober.