donderdag 25 april 2024 | 20:00 - 21:30

De ontdekking van Holland

De Woudkapel, Beethovenlaan 21, 3723 JG Bilthoven
Categorie
Cultuur
Meer info

Jan Brokken vertelt over zijn boek 'De ontdekking van Holland' waarin hij een fascinerende, onderbelichte geschiedenis tot leven heeft gebracht. Bijeenkomst door de Bilthovense Boekhandel en de Woudkapel.

Achter de witte vitrages van het Volendamse Hotel Spaander ligt de kiem van een cruciale periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis. De gastvrijheid van uitbaters en de ateliers op de begane grond bleken vanaf 1881 een magneet voor grote getalen kunstenaars. Uit de hele wereld kwamen ze naar Volendam. Wat ze aan de Zuiderzee ontdekten waren de typisch Hollandse luchten en het destijds al beroemde Hollandse licht, maar ook verdraagzaamheid en openheid. Toch bleef Spaander als kunstenaarskolonie relatief onbekend – en dat is een kolfje naar de hand van Jan Brokken. Zoals hij stelt in ‘De ontdekking van Holland : je weet altijd te weinig over je eigen land.’

Jan Brokken
Jan Brokken is schrijver. Werk van hem wordt in 20 talen vertaald. Vier van zijn boeken zijn verfilmd. De Italiaanse boekverkopers riepen ‘De rechtvaardigen’ uit tot beste non-fictieboek van 2021 en ‘The Guardian’ roemde het als monumentaal werk.

Delen op